Tema!

Noen situasjoner eller tilstander kan være mer utfordrende og tid er det viktigste vi har når vi ønsker en adferd eller situasjon skal endres.

Det er også en liten artikkel nederst som du kan få, bare trykk på den blå knappen :)

Høysensitivitet:

Barn og voksne!

Hva betyr det å være høysensitiv?

Jo, det betyr at et individ sanser og føler mer rundt de omgivelsene de er i. De kan føle energien i rommet, om den er negativ eller positiv. De er ekstremt empatiske og veldig gode lyttere. De rett og slett tar inn fler inntrykk en andre. Dette kan til tider være svært slitsomt og for å lade batteriene er alenetid det beste de har. De kan være stille, setter pris på dype samtaler, er nysgjerrige, kreative og smarte.

Høysensitivitet er ikke en diagnose, men et persolighetstrekk som er arvelig, derfor kan det være flere i familien som har dette personlighetstrekket!

Når du er høysensitiv tar du inn 3-5 ganger mer inntrykk en vanlig og ca. 20% av befolkninger har dette personlighetstrekket, like mange kvinner som menn og barn.

Som voksen kan du føle på en uro inne i kroppen. Nervesystemet kan være stresset og du føler deg ofte sliten og overstimulert. I slike situasjoner kan det være lurt å forebygge med for eksempel meditasjon, yoga, stille alenetid eller det som passer deg.

Høysensitive kan ofte oppleves: Stille, tar ikke initiativ, mindre intelligente og lavmælte. Dette kan man ofte se hos barn. De er ennå ikke helt utviklet og ikke kommet så langt i livet, så det er veldig lett å sette en merkelapp på de. Det kan til tider være krevende og svært bekymringsfullt å være med disse barna.

Det som kan gjøre det så bekymringsfullt er at de ikke alltid viser følelsene de har, vil ikke prate om det og sier ofte at det går bra. Selv om det ikke går så bra. Da kan en føle på en hjelpesløshet, der det er vanskelig å forstå og hjelpe. Men, det er her du kan hjelpe, bare ved å sitte ved siden av, ikke gjøre noe som helst. La barnet selv ta initiativ. Vis at du er der for barnet når det trenger deg. La det bli trygg i sine omgivelser. 

Sånn er de ikke! Høysensitive er blide, glade, kreative, lyttende og empatiske. De liker dype samtaler, utfolde sine kunnskaper og skape ro og balanse i miljøet de er i. De er sårbare, derfor kan de virke stille og skyr konflikter.

Jeg vil si at å være høysensitiv er en gave. Hvem vil ikke ha en person rundt seg som alltid lytter og ser deg.

Stille barn:

Stille barn eller sosial tilbaketrekning kalles det også. Det er stort sett de som som roper høyest og har brede albuer som blir lagt merke til.

De stille barna har en annen måte å være på, de kommuniserer litt annerledes og det er dette som er så viktig å se og anerkjenne. I en verden som aldri slutter å prater er det så viktig å kunne se, respektere og anerkjenne disse egenskapene.

Emosjonelle utfordringer:

Du har sikkert opplevd barn som ikke klarer å sitte rolig, skriker, blir sint, gråter mm.?

Dette kan være barn som ikke vet hva de føler, eller vet hvordan de skal håndtere følelsene sine. Alt er overveldende og frustrerende. 

Anerkjenn følelsen, lytt og hjelp til å sette ord på det barnet prøver å si. Det er den viktigste jobben vi voksne gjør.

Hvordan skape gode relasjoner:

Min vei til å skape god relasjon er den gode samtalen.

En samtale der barnet får utfolde seg og snakke om akkurat det hun vil. Å spørre spørsmål og la praten gå rundt der. Jeg kan også utfordre barnet litt, utfordre det til å tenke dypere. Å ha det gøy, være alvorlig og autentisk mener jeg er en god vei å gå på.

Vær trygg. Du er bestemt og empatisk på samme tid. Skap en kommunikasjon rundt en missforståelse, konflikt, uoverstemmelser mm.  
Lytte, se og være på barnets nivå, fang opp signaler.

Dette blir god relasjonen ♥️

Artikkel om høysensitivitet her